25 jaar onderhoud 500 woningen Hanevoet

De komende 25 jaar zal Caspar de Haan Onderhoud & Renovatie het onderhoud uitvoeren aan 500 woningen voor Woonbedrijf in de wijk Hanevoet (Eindhoven). Het bijzondere is dat bij de aanbesteding het principe van The Natural Step (TSN) een belangrijke rol speelde. Caspar de Haan schakelde de Stichting Kenniscentrum Duurzaam Onderhoud (KDCO) in om hieraan invulling te kunnen geven.
 
Bij de aanbesteding speelde TNS een belangrijke rol. In de gunningcriteria zou een goede invulling van TNS voor 20 procent meetellen. De uitdaging voor KCDO en Caspar de Haan was om een praktische vertaling te maken van de uitgangspunten van TNS naar concrete criteria waar onderhoudsproducten en werkmethoden aan moeten voldoen. Een lastige opgave. Duurzaamheid in dit project kent vier hoofdthema’s: werkmethoden, producttoepassing, afval en logistiek. Uiteindelijk is de nieuwe onderhoudsaanpak afgezet tegen het traditionele plan van aanpak. Per onderdeel is in de aanbesteding aangegeven welke principes van TNS worden geraakt. Hierdoor werden de verschillen ten opzichte van de traditionele aanpak voor Woonbedrijf zichtbaar. Deze aanpak oogstte succes want Caspar de Haan gaat de komende 25 jaar al het onderhoud uitvoeren in deze wijk. 
 
‘Living in a lab’ project
Samen met de  Stichting KDCO heeft Caspar de Haan een aantal verfproducten voorgeselecteerd en vergeleken. De 12 proefwoningen zijn als proefkonijnen in een laboratorium, op basis van de resultaten wordt in de meerjarenplanning uiteindelijk gekozen voor de inzet van een specifieke muurverf en een dekkende lakverf. Deze experimenten worden de komende jaren nauwgezet gevolgd en, indien gewenst, aangepast in overleg met Woonbedrijf. ‘Living in a lab’ is een doorlopend leerproces waarbij bijvoorbeeld is geleerd dat men kozijnen niet eerst met het schadelijke ammoniak hoeft schoon te maken omdat reiniging met een microvezeldoek volstaat. Of het reinigen van de gestuukte gevelisolatie, in totaal 65.000 vierkante meter(!), met het middel Mosskade dat werkt op basis van enzymen in plaats van een algwerend middel met milieubelastende biociden te gebruiken. Simpele stappen die je direct kun doorvoeren.
 
Meer informatie over TNS: http://thenaturalstep.nlOpdrachtgever

Woonbedrijf

Categorie

Woningcorporaties