13feb

Bewoners geven renovatieproject Veghel-Zuid een 8,9

 
Woningcorporatie Area heeft een grote ambitie om de komende jaren de woningvoorraad te verduurzamen. In dat kader kreeg Caspar de Haan onderhoud & renovatie in 2016 de opdracht van Area om 139 woningen in Veghel-Zuid energiezuiniger te maken. “Een intensief project dat we, dankzij het vertrouwen en medewerking van bewoners goed hebben kunnen afronden”, vertelt  Toon van den Brand, projectmanager bij Area. In korte video kijkt hij samen met Albert van de Langenberg, projectcoördinator bij Caspar de Haan en Jaantje Smulders, bewoonster terug op dit project. Wat ging goed? En wat kon beter?  Klik hier voor de video.

“De planning van het project was strak”, steekt Albert van de Langenberg van wal. “Vooraf hebben we met partners een leanplanning uitgezet, zodat iedereen wist wie, wat, waar en hoe we het zouden doen. Bewoners hebben we vooraf geïnformeerd met onder meer huis aan huis bezoeken en zij kregen een renovatiekalender waarop ze zagen wanneer iemand kwam en wat die kwam doen. Helaas liepen we vanaf dag één achterstand op, omdat een leverancier materiaal te laat leverde. Dat heeft in het begin veel energie en creativiteit gekost om samen met de bewoners tot een passende oplossing te komen. En dankzij energie en creativiteit, kwam uit het bewonerstevredenheidsonderzoek een 8,9 gerold. En daar zijn we erg trots op.”

Label A
Toon van den Brand, projectmanager bij Area, voerde de regie over het project. “Vanaf de voorkant namen we bewoners mee en luisterden we naar wat zij belangrijk vonden. Veel bewoners gaven aan dat de voor- en achterdeur tochtten. Als antwoord hierop besloten we deze te vervangen, waardoor het project misschien wat langer liep, maar met een beter resultaat. In plaats van de doelstelling om label B in de wijk te halen, behaalden we hier zelfs een label A. En daar zijn we trots op.”  Afschaffen huurverhoging Waar Toon ook trots op is, is dat Area de aanvankelijke huurverhoging, gedurende het project heeft afgeschaft. “Hiermee deden veel meer bewoners mee aan dit isolatieproject. En kunnen we terugkijken op een geslaagd project.”

Welke maatregelen zijn getroffen?
Van de 139 woningen was circa 1/3 in 2011 al geïsoleerd. De volgende maatregelen zijn getroffen voor de niet geïsoleerde woningen:
 • enkel en dubbel glas is vervangen door HR++ glas met ventilatieroosters;
 • er is een voordeurpui met nieuwe geïsoleerde deur geplaatst: bewoners hadden keuze uit drie verschillende modellen deuren in de kleur rood of blauw; het hardglazen badkamerraam is vervangen door een houten raam met HR++ glas;
 • er is verbeterde ventilatie geplaatst op zolder;
 • dakisolatie aan de binnenzijde is verbeterd.  

En ook nog:
 • vervangen achterdeurpui in kunststof;
 • verwijderen asbesthoudende panelen naast de achterdeur;
 • controleren en – zo nodig - herstellen van de kunststof raamkozijnen;
 • herstellen houtrot;
 • de woning schilderen aan de buitenzijde;
 • ventilatie aanbrengen in de luifel boven de voordeur;
 • vervangen CV ketels van vóór 1998 door HR combiketels.