28aug

Eervol onderhoud aan de Zaltbommelse roots van Philips

 
Een bijzonder eervol project in Zaltbommel. Onze vaklieden mogen onderhoud aan de buitenschil uitvoeren van een pand dat een belangrijke plaats in de Zaltbommelse, Eindhovense en zelfs wereldgeschiedenis heeft. Het is een mooie opdracht met een gouden randje.

Als je de geschiedenis van Eindhoven in één woord moet samenvatten, dan moet dat wel Philips zijn. De ondernemersfamilie kwam eind 19e eeuw naar Eindhoven en is voor een groot deel verantwoordelijk voor de enorme groei die de stad daarna doormaakte. Vóór Eindhoven in beeld kwam, woonden en werkten generaties Philipsen in Zaltbommel. De broers Gerard en Anton Philips, de grondleggers van de gloeilampenfabriek Philips, zijn geboren in een statig pand aan de Markt in Zaltbommel. Daar verbleef ook regelmatig de Duitse denker Karl Marx, een neef van Gerard en Anton. Marx schreef onder meer hier aan zijn werk Das Kapital. 

De Haan en Philips
Caspar de Haan en Philips komen voor het eerst met elkaar in contact als Philips op een veiling meer biedt dan Caspar de Haan op een fabriekje in Eindhoven. Dat veilingobject zal als gloeilampenfabriekje de bakermat van Philips in Eindhoven worden. In de decennia die volgen, werken duizenden mensen in de fabrieken en alles wat daarbij hoort. Op het hoogtepunt van de enorme complexen in Strijp zijn ook zo’n vijftig medewerkers van Caspar de Haan permanent bezig met onderhoud. Bij het 100-jarig jubileum van Philips in 1991 bedanken we het bedrijf dan ook ludiek voor het ‘wegkapen’ van het fabriekje.Corry de Haan, Cas de Haan VII en Cas de Haan VIII in 1991 op bezoek bij Frits Philips en Jan Timmer 

In Eindhoven is Philips niet meer zo aanwezig in het vastgoed als decennia geleden. Een zeer groot deel van het de gebouwen heeft nu een andere bestemming en eigenaar of is gesloopt. Philips als opdrachtgever voor onderhoud, dat zien we dus niet veel meer. Wel mogen we bijvoorbeeld het Philips Stadion schilderen. 

Opdracht
De huidige bewoners van het huis in Zaltbommel wonen er al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zij huren het sindsdien van Philips en hebben van de familie Philips persoonlijk de taak gekregen goed voor het huis te zorgen. Meneer Frits voelt in de jaren zeventig nog altijd veel verbondenheid met Zaltbommel en met het huis van zijn familie. Op de dag dat vader Anton 100 jaar zou zijn geworden in 1974, onthult Frits een plaquette ter herinnering aan de grondvesters.

Wij zorgen nu, in opdracht van vb&t en met toeziend oog van Philips dat de buitenschil de mooie geschiedenis eer aan doet, met respect voor de ondernemersfamilie, de fraaie locatie midden in Zaltbommel en de bewoners van het pand. 

Rijksmonument
Onze vaklieden werken tot in de kleinste details met veel plezier aan het Rijksmonument uit de 19e eeuw. De pleisterwerk buitenmuren, de kozijnen (met honderden kleine ramen), de boeiborden en de dorpels krijgen een nieuwe laag verf. De harp in het werk in het bovenlicht van de voordeur heeft bij oplevering gouden snaren. Ook kijken we of we de plaquette schoon kunnen maken en houden.