23apr

Projectoverstijgende samenwerking met Mooiland op stoom

 
Onlangs vierden we de oplevering van 30 woningen in Huijbergen, na een bijzondere renovatie. Wij weten wel hoe we woningen moeten renoveren, maar dit was de eerste ‘ronde’ voor woningcorporatie Mooiland en haar huurders.

Voorbereiden
Na een uitgebreide selectieprocedure zijn we vorig jaar uitgekozen om samen met vijf ketenpartners de samenwerking te gaan inrichten. Een succesvolle, duurzame samenwerking vraagt om een zorgvuldige voorbereiding. Alle partijen moeten uiteindelijk dezelfde taal spreken, dezelfde processen volgen en bijvoorbeeld met hetzelfde dashboard werken. We richtten een basis in van waaruit we het eerste project en ook volgende projecten snel, goed en in een uniform proces kunnen uitvoeren.

Eerst in Huijbergen
Wat hebben we in Huijbergen gedaan? 16 woningen aan de G. Peetersstraat en 14 aan de Baroniestraat kregen een kleine metamorfose. Energetisch zorgden we ervoor dat de woningen een labelsprong maakten, van C naar B. Er kwam HR++-glas, mechanische ventilatie en de zolders en vloeren werden geïsoleerd.

Een groot deel van de keukens is vervangen. Het metselwerk kreeg een schoonmaakbeurt, we schilderden de kozijnen en we vernieuwden we de trespa panelen. Ook kregen de woningen nieuwe voordeuren.

Klik met bewoners
We moesten niet alleen intensief samenwerken met de opdrachtgever. We zetten zo'n 30 sociale huurwoningen op z’n kop, terwijl huurders er nog verbleven. Bij dit project ging het om bewoners die voor ons soms bijzondere uitdagingen met zich meebrachten en ook hen moesten we even leren kennen.

Na de eerste gesprekken en opnames kregen onze medewerkers al een 8 in de beoordeling. Toen de complete renovatie achter de rug was, kregen ze gemiddeld een 9. Met name de manier waarop onze vaklieden en de bewonersconsulente met de huurders omgingen, werd gewaardeerd. "Soms was het moeilijk en de huurders vroegen wat meer aandacht dan we misschien gewend waren", vertelt projectleider Maarten Jansen, "maar we hebben vooral ook veel gelachen. De credits zijn voor de vaklieden." We richtten onze buurtwoning in (een relax plek noemden we dit), voor wie de werkzaamheden even wilde ontvluchten. Deze is amper gebruikt.

De eerste samenwerking met Mooiland in Huijbergen bleek een succes. Ook in Rijsbergen, Zundert en Etten-Leur lopen renovatieprojecten en onlangs zijn we in Lent gestart. Dankzij de zorgvuldige voorbereidingen vorig jaar kunnen we nu relatief makkelijk en snel in Lent ruim 230 woningen renoveren, de volgende stap in de projectoverstijgende samenwerking.

Foto: de keukenbrekers halen oude keukens uit de woningen in Huijbergen. 24 van de 30 keukens werden vervangen. 

Lees ook:
- 100 procent deelname en een 8,9 voor renovatie Antares in Tegelen​
Feestje: 2000-ste woningen naar minimaal Label B