27dec

Binnen vier maanden een duurzaam nieuw hoofdadres

 
Als verduurzaming je vak is, dan pak je de verbouwing van je nieuwe pand natuurlijk grondig aan. Ook als je daarvoor maar een paar maanden de tijd hebt. We starten 2019 op een nieuwe plek, die helemaal voldoet aan onze visie op de toekomst van wonen én werken. “Bouwkundig was ons nieuwe pand al heel bijzonder, maar het was wel erg gedateerd. Zeker als het gaat om systemen op gebied van data, elektra en energie”, legt Rob van der Meer uit. Rob is als manager renovatie bij Caspar de Haan verantwoordelijk voor de ingrijpende verbouwing van het nieuwe pand. “Bij de transformatie vormde onze grote ambitie op gebied van duurzaamheid het vertrekpunt.”

Volledig gasloos
“We kozen uiteraard voor 100% gasloos, waarbij alle systemen voor luchtbehandeling, ventilatie en bijverwarming all-electric zijn. De bijhorende zonnepanelen worden geplaatst na toekenning van de SDE-subsidie. Het moet binnen aangenaam warm zijn, zo rond de 20 graden. Ongeacht of het buiten -10 of +30 graden Celsius is. De airco-units koelen of verwarmen en houden de temperatuur constant in iedere ruimte. De WTW-installatie zuigt warme lucht af, mengt deze met koude lucht en blaast verse lucht terug als deze is opgewarmd tot de gewenste temperatuur. Zo houd je de luchtkwaliteit goed.”

Qua verduurzaming kijken we niet alleen naar nieuwe oplossingen maar vooral ook of we bestaande materialen kunnen hergebruiken. “Alle nieuwe verlichting is LED, maar de bestaande zuinige TL’s vervangen we pas door LED als het nodig is. Ook op andere vlakken is het pand stevig gemoderniseerd, bijvoorbeeld op het gebied van akoestiek, elektra, databekabeling en beveiliging.”

Strakke planning
Het is behoorlijk krap: starten in september, alle vergunningen regelen, verbouwen, 21 december verhuizen en 7 januari op het nieuwe adres intrekken. Rob: “Ik heb altijd gezegd dat het haalbaar is. Wel was het soms best een uitdaging en natuurlijk zijn er altijd dingen die je niet voorziet. Maar creativiteit en goed overleg verrichten wonderen. Cas en ik legden de afgelopen maanden wel wat kilometers af door het pand. Al lopend maakten we de meeste keuzes voor de inrichting. Het is voortdurend schakelen, afwegen, keuzes maken en actie ondernemen. Daar komt bij dat iedereen in de bouw het druk heeft en zowel levertijden als prijzen zwaar onder druk staan. Zonder alle creativiteit, de enorme drive en samenwerking van onze mensen en partners, hadden we het zeker niet gered. Maar het resultaat is er ook naar: een mooie werkplek waar we met z’n allen trots op kunnen zijn.”