12dec

Renovatie 28 woningen in Beek en Donk: een oefening in precisie

 
Persoonlijke aandacht 
WoCom koos Caspar de Haan voor een renovatieklus bij bewoners met autisme. Dat is niet zomaar. Behalve dat zo’n klus vraagt om veel persoonlijke aandacht, is het ook een oefening in precisie. “Communiceren met mensen met autisme kan best ingewikkeld zijn”, vertelt bewoner Danny. “Ons brein werkt anders. Daardoor nemen we wat iemand zegt erg letterlijk.” Voor onze vakmannen betekent dat: zorgvuldig zeggen wat je doet en strikt doen wat je zegt. Danny: “Het komt voor dat iemand van ons je keer op keer dezelfde vraag stelt. Dan is het belangrijk dat je het geduld hebt om het keer op keer uit te leggen.” Niet alleen in de omgang, ook in de uitvoering is geduld een vereiste. “We beoordelen de uitvoering heel nauwkeurig. Het tegelwerk, de afwerking. Als ik iets zie wat beter kan, bespreek ik dat gelijk.” 
 
Slimme rekensom 
De mannen zitten strak op de planning. Caspar de Haan werkt over het algemeen met tijdsblokken van een dagdeel. In dit project maken we per bewoner specifieke afspraken en werken we in tijdsblokken van 2 uur. Daarnaast kunnen bewoners in het kantoor langskomen met vragen. Onze uitvoerder Ron Nieuwhart: “Het plan was om dagelijks een bezoekuur te organiseren. We merken nu dat dat helemaal niet nodig is. Ik bezoek standaard 1 à 2 keer per dag de bewoners die thuis zijn, om te peilen wat zij nodig hebben of om te luisteren naar hun suggesties. Bewoner Alex werkte bijvoorbeeld helemaal uit welke wensen hij had voor de renovatie. Tot op de centimeter, uitgewerkt in 3D-tekeningen. Veel daarvan hebben we op die manier kunnen uitvoeren.” Alex: “Voor mij is het een gemakkelijke rekensom. Binnen een half uurtje berekende ik hoe ik de badkamer inricht met zo min mogelijk ruimteverlies. Ook wilde ik de afzuiging in een andere ruimte dan de andere woningen. Ik heb veel met Ron overlegd en hij dacht veel mee.”  
 
Uitvoering op maat 
Ron: “Ik vind dit een prachtig project. Nog meer dan bij andere projecten geldt hier: geen bewoner is hetzelfde. Je bekijkt iedere situatie met extra zorg.” Goede onderlinge afstemming bepaalt daarin mede het succes. Volgens bewonersbegeleider van het Regionaal Autisme Centrum, Vicky Elings, verloopt dat heel natuurlijk. “Het is fijn samenwerken met Ron. De renovatie verloopt veel soepeler dan gedacht. Voor het werk begon was er veel onrust: niet weten wat de exacte startdatum is, keuzes maken voor het interieur... dat zorgt bij de bewoners voor stress. Maar sinds de werkzaamheden gestart zijn is de rust teruggekeerd.”

Is er dan geen crisismanagement meer nodig? Nog heel af en toe. “Kijk, hier zie je de binnengekomen oproepen van afgelopen week. Soms belt een bewoner me laat op de avond, of hier zelfs om 3 uur ‘s nachts. Dan gaat het om iets kleins waarover de bewoner een vraag heeft. Dan leg ik het uit en stel hem of haar gerust.”
 
Projectspecificaties
  • Project: 28 woningen Lage Heesplein te Beek en Donk.
  • Verrichte werkzaamheden dit jaar: renovatie badkamer, keuken en toilet voor iedere woning. Daarnaast asbestsanering in de woning, het aanbrengen van een ventilatiesysteem en een nieuwe groepenkast.
  • Geplande werkzaamheden volgend jaar: entreehallen renoveren, nieuwe voordeuren, nieuwe postkasten. De balkons worden aangepakt. Het gehele dak wordt vernieuwd, asbest verwijderd, geïsoleerd en er komen nieuwe pannen op.