12nov

Renovatie in sneltreinvaart: 188 woningen voor ‘thuis

 
Voor Woonstichting 'thuis startten we in maart met de renovatie van 188 woningen in Veldhoven en Aalst-Waalre. In september waren we klaar... dat is snel! En bij sneltreinvaart hoort een ‘treintje’.

Dag voor dag, woning voor woning sloten de werkzaamheden naadloos op elkaar aan. We vervingen keuken, badkamer, toilet én de groepenkasten. Die nieuwe groepenkasten waren verplicht voor alle woningen, vanuit veiligheidsoverwegingen. In het geval van de andere ingrepen - zonder huurverhoging - waren de bewoners vrij om er wel of niet voor te kiezen De volledige renovatie met alle opties nam per woning niet meer dan 8 dagen in beslag.

Ingrijpend 
Renovatie van keuken, badkamer en toilet is ingrijpend en zorgt hoe dan ook voor overlast voor de bewoners. De grootste uitdaging is dan ook om die tot een minimum te beperken. In goed overleg planden we alles met de bewoners, zodat ze van dag tot dag wisten wat ze konden verwachten. We dekten alle ruimtes af, plaatsten stofschermen en zorgden voor vervangende voorzieningen, zoals een tijdelijk toilet en een vervangende keuken – met een kleine spoelbak en twee elektrische kookplaten. Behelpen, dat wel. Maar samen met een waterkoker en magnetron bleek er veel mogelijk! Voor was- en douchevoorzieningen moesten de bewoners een paar dagen naar buiten, maar ook daar konden ze goed mee leven. Voor bewoners met een beperking zetten we een mobiele invalidendouche in.

In september rondden we het project af, tot ieders tevredenheid. Inmiddels kregen we van ‘thuis een aanvullende opdracht voor een soortgelijke aanpak. Het gaat om 22 woningen in Son. Begin 2019 zet ons treintje zich weer in beweging!