Buitenschilrenovatie 6 flats in Tilburg

Dat kleuren bij schilderwerk altijd een grote rol spelen, is natuurlijk geen verrassing. Maar het project dat Caspar de Haan in de zomermaanden van 2014 voor Tiwos mocht uitvoeren, is letterlijk en figuurlijk een kleurrijk project. Binnen het project verzorgde Caspar de Haan een multidisciplinaire gevelrenovatie voor 144 appartementen aan de Jagerslaan en omgeving in Tilburg, in opdracht van de Tilburgse woonstichting Tiwos. De renovatie bestond onder andere uit schilderwerk, het vervangen van voeg- en metselwerk, het repareren van betonelementen, het vervangen van hemelwaterafvoeren, het coaten van balkonvloeren, het gedeeltelijk vervangen van de dakbedekking, het vervangen van hang- en sluitwerk en het vervangen van balkonhekken. Caspar de Haan verzorgde binnen dit project als hoofdaannemer deze verschillende disciplines. Kernpunten:

  • Multidisciplinaire gevelrenovatie
  • Verbeteren uitstraling van het complex
  • Omgevingsbewust werken
  • Aandacht voor bewoners
  • Sterke organisatie en communicatie
  • Verantwoordelijkheid nemen als hoofdaannemer
     
Qua uitstraling wilde Tiwos iets anders. En bij deze renovatie bood de kans om het in één keer goed aan te pakken. Ingrid Asuamah, medewerker vastgoed bij Tiwos en specialist op het gebied van kleurgebruik, betrokken bij het project. “De woningcomplexen moesten aantrekkelijker worden voor de bewoners en de omgeving. Daarbij stond de beleving van kleur centraal. Die beleving ontstaat door samenhang met de functie van het gebouw, de omgeving en de gebruikers. Licht en kleur hebben daar een grote invloed op. In de oude staat was de uitstraling van de gebouwen rommelig: er was gebruik gemaakt van verschillende kleuren, en veel aanpassingen in het verleden maakten het geheel onrustig. Het geheel moest weer samenhangender, lichter en frisser worden. Daarom heb ik gekozen voor veel wit met onopvallende kleuraccenten aan de onderzijde van de balkons. Daar heb ik gebruik gemaakt van een felgroene kleur. Dat laatste geeft een prettige ambiance als je op het balkon eronder zit: door dit groen krijg je onbewust het gevoel dat je onder de bomen van de groene omgeving zit. Ook de architectonische lijnen die te ontdekken zijn in de panden, heb ik door kleurgebruik beter tot hun recht laten komen.”
 
Rustig en stijlvol
Om de doelstellingen te kunnen realiseren, gaf Ingrid Asuamah niet alleen advies over kleurgebruik, maar ook over allerlei detailleringen. Zo kwam onder andere het materiaal van de balkonhekken (glas) aan bod, de deurbeschermers (die nu over de gehele lengte van de deur lopen) en het glas in de ramen van de bergingen. “Al die kleine dingen zorgen, samen met het schilderwerk, voor een rustigere, stijlvollere uitstraling van de woningcomplexen.”
 
Omgevingsbewust
De visie van Tiwos met betrekking tot kleur en onderhoud sluit uitstekend aan bij de visie van Caspar de Haan, waarin ‘omgevingsbewust’ één van de kernwaarden vormt. Ook binnen dit project speelde het bewust omgaan met de omgeving dan ook een grote rol. Waar mensen wonen, moet het werk immers extra zorgvuldig gebeuren. 



Opdrachtgever

Tiwos

Categorie

Woningcorporaties